Welkom op het cultuur-informatiepunt Voorschoten-Wassenaar. De UITagenda voor de gemeentes Wassenaar en Voorschoten. Deze site biedt een platform voor culturele organisaties, evenementen en toeristische informatie in de regio. 

Lees verder

Panbos

 

Officieel heet het Panbos, gelegen tussen Wassenaar en Katwijk, de Pan van Persijn, genoemd naar de edelman Persijn. Het is een onderdeel van het natuurmonument Berkheide, dat niet alleen een functie als zeewering kent, maar ook als drinkwatervoorziening.

Het bos is een populair wandel- en speelbos, waar de natuur jaarrond iets te bieden heeft. Tal van voorzieningen zorgen ervoor dat het Panbos voor jong en oud interessant is. Zo vinden de kinderen het leuk om naar het hertenkamp, de geitenweide of een van de vijvers te gaan om naar de dieren te kijken. Ook zijn er speeltoestellen, een sportveld en trimtoestellen voor de sportieve bezoekers. En na inspanning kan men relaxen op de ligweiden of bij één van de twee horecagelegenheden aan de rand: het Restaurant en Theehuis Panbos of De Pannenkoekenhut.

In het bos staan verschillende soorten bomen, zoals eiken, iepen en kastanjes en bijzondere planten, waaronder  salomonszegels en boshyacinten. En laten we de dieren niet vergeten: er leven reeën, eekhoorns, konijnen, egels en vossen, de groene en bonte specht, roofvogels als torenvalk, sperwer, bosuil en buizerd, roodborstje, koolmees en winterkoninkje en soms hoort u de nachtegaal en wielewaal.

Het Panbos kent twee uitgezette wandelroutes van resp. 1,6 en 2,9 kilometer. Deze routes staan beschreven in een folder van de gemeente Katwijk, die kan worden gedownload via www.katwijk.nl. Via het Panbos zijn de duinen en het strand te bereiken.

Het Panbos is alleen toegankelijk voor wandelaars op de paden en speelweiden tussen 08.00 en 20.30 uur gedurende de periode 1 april tot 1 oktober en van 09.00 tot 17.00 uur van 1 oktober tot 1 april.

Voor de entree van het Panbos moet u een dagkaart kopen. Dit kan bij de automaat of aan het loket bij de ingang van het bos. Jaarkaarten zijn te koop bij de ingang. Groepsbezoeken kunnen worden aangevraagd via de website van de gemeente Katwijk.

 

Informatie

De ingang naar het Panbos ligt tegenover de Pannenkoekenhut aan de Katwijkseweg 7 in Wassenaar. Een andere ingang ligt aan de Wassenaarseweg 152a in Katwijk. Er is beperkte parkeergelegenheid. Het bos is per openbaar vervoer te bereiken met lijn 90 vanuit Haarlem en Den Haag.