Fietsen

Strand en Duinen richting Katwijk

 

De omgeving van Wassenaar is bijzonder gevarieerd. Dat is uitstekend te ervaren gedurende deze 32 kilometer lange fietstocht. Verschillende landschappen, interessante [oude] architectuur en gezellige dorpjes passeren het oog van de fietser langs de route. De start is in Rijksdorp, ten noordwesten van Wassenaar [richting Wassenaarseslag], waarna de Katwijkseweg wordt opgereden.

Eén van de eerste natuurgebieden, die men tegenkomt is, Lentevreugd. Het is een voormalig bollenteeltgebied, dat na herinrichting  bloemrijke duingraslanden, paddenpoelen en duinbeekjes biedt. De natuur is iets verderop bij het Valkenburgse Meer nog wat uitgebreider geholpen. Dit recreatiegebied is namelijk ontstaan door zandwinning.

Het natuurgebied Berkheide geeft voorts een gevarieerd open duinlandschap te zien. Jarenlang was dit een waterwingebied, dat een wissel op het natuurschoon trok. Daarom werd een herstelproject gestart met als doel allerlei [zeldzame] plantensoorten weer een kans te geven. Nu is het al in juni heerlijk om rond te dwalen tussen de bloeiende duinrozen.

Tenslotte is het gebied De Klip zeer de moeite waard. Dit is eveneens een voormalig bollenteeltgebied, dat is en nog steeds wordt omgevormd tot een natuurlijk overgangsgebied tussen het duinenlandschap en het achterliggende gebied.

Onderweg is niet alleen veel landschappelijk schoons te bewonderen. Ook interessante bouwwerken, zoals het monumentale witte hotel De Haagsche Schouw in Leiden of de stellingmolen De Geregtigheid in Rijnsburg, zijn het aanschouwen zeker waard. Daarnaast voert de rit door leuke plaatsjes als Rijnsburg en Katwijk met zijn gezellige centrum en imposante vuurtoren.

Het laatste deel van deze fietsroute leidt door het duinengebied tussen Katwijk en Wassenaar. Deze duinenrand is samen met de landinwaarts gelegen landgoederen een belangrijk onderdeel van de ecologische hoofdstructuur van Laag-Nederland.

Wie onderweg wil opsteken vindt een gastvrij onthaal in Hotel De Haagsche Schouw [Haagse Schouwweg 14, Leiden] en een groot aantal mogelijkheden in Rijnsburg en vooral Katwijk.

 

Vertrekpunt: Rijksdorp, ten noordwesten van Wassenaar [richting Wassenaarseslag]

Lengte fietstocht: 32 kilometer

 

De route is te downloaden via de website: http://www.kustgids.nl/denhaag-leiden/duinpolder.pdf