Fietsen

Staatsbosbeheer Hollands Duin

 

Tussen Wassenaar en Noordwijk ligt Hollands Duin. Het is een uitgestrekt duingebied midden in de Randstad en een plek om heerlijk uit te waaien, rust te vinden na een drukke dag of te sporten. Buiten de drukke weekenden en de zomer is het er heel stil: een oase van rust. De duinen vervelen nooit. Beschutte bossen, open vlakten en natte duinvalleien wisselen elkaar af. Op sommige plaatsen mag het zand zelfs weer stuiven. 's Zomers kan de temperatuur in deze 'Hollandse woestijn' flink oplopen.

Hollands Duin strekt zich uit langs een groot deel van de Noordzeekust: van Wassenaar tot ruim ten noorden van Noordwijk. Het ene moment loopt de wandel- of fietstocht door de open duinen, het andere moment door een dicht bos. De variatie én de bijzondere ligging maakt het Hollands Duin geliefd bij stedelingen, omwonenden en toeristen.

Een bezoek aan Hollands Duin is ook buiten de zomer een waar genoegen. In het voorjaar keren de nachtegaal en de roodborsttapuit terug uit het zuiden. De laatste zit graag boven op een paaltje of struik. De temperatuur loopt in de duinen snel op. De kleine veldkers en de vroegeling bloeien daarom al in maart. In de herfst draagt de duindoorn zijn opvallende bessen. Ook het mos ligt er dan prachtig bij. En ’s winters is het vooral de stilte die het gebied zo aantrekkelijk maakt.

Hollands Duin is eigendom van Staatsbosbeheer en bestrijkt een oppervlakte van 1.316 ha. Het gebied is in vier stukken verdeeld: [van zuid naar noord] Lentevreugd, Berkheide, Coepelduin en Boswachterij Noordwijk. Van het gebied is een gedetailleerde kaart gemaakt, die onder meer is te verkrijgen bij de vele locaties van Staatsbosbeheer in de regio, bijvoorbeeld in de Excursieschuur Hollands Duin, Hoek Randweg-Duindamseweg , 2204 AL Noordwijk.

Door het gebied loopt een aantal fiets- en wandelroutes. Fietsers kunnen door de duinen van Wassenaar via Katwijk en Noordwijk naar Zandvoort pedaleren. Speciaal is de ATB Route, waarvan het startpunt ligt bij de parkeerplaats aan de Duinweg in Noordwijk. De lengte is 7 kilometer en de route is niet zwaar, maar technisch wel moeilijk.

 


Voor rondleidingen: Staatsbosbeheer 070-5113438

Informatie over de ATB route: Kees Fietsshop 071-3620347