Fietsen

Meijendel Fietsroute

 

De fietsroute Meijendel voert door het natuurgebied Meijendel naar Scheveningen, Clingendael, Duindigt en het Ecoduct. De route is 15 kilometer lang en begint bij Boerderij/bezoekerscentrum Meijendel aan de Meijendelseweg 40 in Wassenaar. Daar is onder meer informatie te vinden over het natuurgebied, het duin, de voorkomende flora en fauna en de drinkwaterwinning, de speciale functie van dit gebied.

De route gaat vanuit het bezoekerscentrum zuidwaarts naar de monumentale vuurtoren van Scheveningen, die slechts van de buitenkant valt te aanschouwen, want hij is niet geopend voor publiek. De toren is nog steeds in gebruik door het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, waarmee wordt teruggegaan naar de oorsprong. De toren dateert immers uit 1874 en werd gebouwd ter gelegenheid van de start van de drinkwaterwinning in de duinen. Aan het einde van de 20e eeuw werd hij gerestaureerd.

Fietsend over de Van Alkemadelaan volgt men in feite het voormalige tracé van de spoorlijn Scheveningen-Rotterdam, de Hofpleinlijn. Een oud stationsgebouw [halte Wittebrug-Pompstation] herinnert nog aan het lijntje, dat in 1953 werd opgeheven. Ook een aantal kunstwerken van Eric Odinot doen nog denken aan deze verbinding met Rotterdam.

Een ander stuk geschiedenis is te zien bij de bunker, waar in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van Rijkscommissaris Seyss-Inquart  was gevestigd. De bunker is nu in gebruik bij de Koninklijke Landmacht. Historie is ook bijna de Draf- en Renbaan Duindigt op het gelijknamige landgoed. Neerlands belangrijkste hippische centrum werd geopend in 1906, toen in Park Clingendael. In verband met de aanleg van de Hofplein-spoorlijn moest de renbaan worden verplaatst.

Om mens en dier (vooral padden en duinhagedissen) veilig over de Landscheidingsweg te loodsen is een fietsviaduct en een ecoduct aangelegd. Het laatste deel van de route loopt langs de Waalsdorpervlakte. Hier staat het monument Waalsdorp, waar jaarlijkse op 4 mei een herdenking plaatsvindt voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

 

Vertrekpunt: Boerderij/bezoekerscentrum Meijendel

Lengte fietstocht: 15 kilometer

 

Informatie

Bezoekerscentrum Meijendel

Meijendelseweg 40

2243 GN  Wassenaar

telefoon: 070-5117276

 

Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur

zondag 10.00-17.00 uur

maandag gesloten. Van 1 november tot 1 april ook zaterdag gesloten.