Wandelen

Meijendel - Blauwe Route

 

De wandeling door het recreatiegebied van Meijendel is beschreven in een folder van Dunea, de maatschappij die zorgt voor de drinkwaterwinning in de Zuid-Hollandse duinen. Daarin wordt de hoek Harstenhoekweg-Zwolsestraat in Den Haag als beginpunt gekozen, maar het bezoekerscentrum Meijendel is minstens net zo geschikt voor de start van de ongeveer 13 kilometer lange tocht.

In het centrum is informatie is te vinden over het natuurgebied, het duin, de voorkomende flora en fauna en de speciale functie van dit gebied, namelijk de drinkwaterwinning. In het bezoekerscentrum zijn ook beschrijvingen van andere routes verkrijgbaar en in de op een steenworp gelegen duintuin zijn planten bijeengebracht, die voorkomen in dit gebied.

De moeite waard is de natuurfilm ‘Zand, Wind, Water’, die geregeld wordt gedraaid. De natuurfilmers Jan van den Ende en Monique van den Broek hebben gedurende twee jaar tal van prachtige opnamen gemaakt in de duinen van Meijendel en Berkheide en die gemonteerd tot een schitterende schets van het gebied. Er is een Engelse versie beschikbaar.

De blauwe wandeling voert door verschillende landschappen met bijzondere planten, struiken en bomen en niet te vergeten zoogdieren, insecten en vogels. De informatie brochure geeft bij een aantal plaatsen toelichting op de boomsoorten. Bovendien wordt een aantal historische gebeurtenissen genoemd.

Voor kinderen is er een leuke speurtocht door de duintuin uitgezet. Alle zintuigen moeten eraan te pas komen om de vragen te beantwoorden. De invulformulier voor de speurtocht kan worden afgehaald bij het bezoekerscentrum en daar ook weer worden ingeleverd. De complete speurtocht met kleurplaat en diploma kost € 1. Wie alleen de speurtocht wilt, kan deze gratis downloaden via www.dunea.nl.

 

Informatie:

Bezoekerscentrum Meijendel

Meijendelseweg 40

2243 GN  Wassenaar

telefoon: 070-5117276

 

Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur

zondag 10.00-17.00 uur

maandag gesloten. Van 1 november tot 1 april ook zaterdag gesloten.